El Maresme es fixa el 2030 com a data per consolidar la cultura de la circularitat

Sara Haghgoo,


La Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TCM han presentat aquest matí un estudi sobre el potencial de l'economia circular al Maresme. El document, elaborat en el marc del projecte Economia Maresme Circular: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme, ha fixat el 2030 com a data per consolidar la cultura de la circularitat al territori.

L’estudi vol esdevenir una eina fonamental per a l’empresariat i proporciona una radiografia detallada de la situació actual del Maresme, identificant els punts forts i, especialment, els reptes que ha d'afrontar i les oportunitats que poden aprofitar els agents econòmics de la comarca. Per Marta Garcia Escandell, directora executiva de la FAGEM, “l'economia circular ofereix un camí per a la innovació, la reducció de costos, la creació de nous models de negoci i per a la millora de la competitivitat de les nostres empreses, per això és tant important aquest treball per al teixit empresarial del Maresme”.

El projecte planteja un full de ruta per accelerar la transició de manera progressiva, adaptada a la realitat del territori i amb una visió a llarg termini. Entre les accions que es plantegen es proposa la creació d'un Consell de Governança Circular, l'establiment d'incentius fiscals i econòmics per a les empreses circulars, la transformació dels polígons industrials, el desenvolupament de programes de sensibilització i formació, i l'impuls d'incubadores i acceleradores d'empreses circulars.

L'estudi conclou que l'economia circular representa una necessitat i una oportunitat per construir un Maresme més sostenible, resilient i competitiu. “La comarca té el potencial necessari per convertir-se en un referent en aquest àmbit”, ha afirmat la directora executiva de la FAGEM “però cal que ens posem les piles per passar de la diagnosi a l'acció”.

Garcia Escandell ha advertit que la implementació de l'economia circular no és només una necessitat ambiental i ha encoratjat a empreses, administracions i agents del territori “a sumar-se a aquest moviment i treballar conjuntament per a la construcció d'un Maresme més circular, resilient i pròsper”.

1a edició del Fòrum Economia Maresme Circular

L’Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme s’ha presentat aquest dijous en el marc del Fòrum Economia Maresme Circular, una jornada celebrada a l’Espai Mataró Connecta, que ha reunit a una cinquantena de representants del teixit empresarial, l'administració pública, el món acadèmic i la societat civil. La trobada ha posat de manifest la necessitat urgent de transitar cap a un model econòmic que prioritzi la reutilització, la reparació, la renovació i el reciclatge, en contraposició al model lineal de produir, utilitzar i llençar.

Representants de les empreses SolarTradex, Corktex, Excavacions Iluro i la cooperativa Rconnecta han protagonitzat una taula rodona on han valorat la importància de tenir una guia per transitar aquest nou camí cap a la circularitat.

El viver llavanerenc Vivers Sala Graupera, empresa especialitzada en la difusió i la producció de plantes per a la jardineria sostenible i que ha aconseguit integrar la sostenibilitat en tot el procés de producció de planta ornamental, ha estat un dels dos casos d’èxit presentats durant la jornada. El segon ha estat el projecte pioner ideat per la Fundació Institut Català del Suro per donar una nova vida al suro en la indústria cosmètica.

Una xerrada sobre el paper de la intel·ligència artificial en la promoció i els reptes de l’economia circular i la sostenibilitat ha servit per tancar una jornada que ha comptat amb la participació de l’alcalde de Mataró, David Bote, i el conseller delegat d'Acció Climàtica del Consell Comarcal del Maresme, Lluis Farrerons.

El projecte

El projecte Economia Maresme Circular: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme és un projecte cofinançat per l’Agència Catalana de Residus i la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. Durant el darrer any i mig la FAGEM, de la mà de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, s’ha dedicat a analitzar el potencial d’inclusió de l’economia circular a la comarca.

El fòrum celebrat aquest dijous tanca un cicle de sis jornades formatives per difondre la cultura circular entre el teixit empresarial i administratiu de la comarca. Models de negoci circulars; la governança circular i el paper tractor dels ajuntaments; les barreres, reptes i oportunitats del nou model productiu; o les vies de finançament per aplicar la circularitat a les empreses han estat alguns dels temes que han centrat unes sessions per les que han passat prop d’un centenar d’empreses del Maresme.

Podeu descarregar el dossier de l'estudi aquí

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La fagem és membre de:

Amb el suport de:

Modificar cookies